GULLRUTA MED START FRA VINTERTUN

Fellestur

Fra dato
10. juli kl. 12:00
Til dato
16. juli
Vanskelighetsgrad
Krevende  
Passer spesielt for
Voksne
Turtyper
Fellestur, Fottur, Etnefjellene, Signaturtur, Turkatalog2021_Hyttetilhytte
Arrangører
Haugesund Turistforening, Etne Turlag , Sauda Turlag , Vindafjord Turlag
Turområde
Etne- og Saudafjellene, Hardangervidda (se kart)
Dette arrangementet er over!

Nytt av året er at vi starter fra Vintertun. Turen går fra Vintertun til Olalia i variert og vakkert vestlandsterreng. Høyfjell med vid utsikt og Folgefonna i nord, gjennom frodig landskap med badekulper – og stier som svinger seg gjennom bjørkeliene. Overnatting på flotte hytter, og avsluttende middag  på populære Olalia Fjellstove. 

Turen fra Vintertun til Olalia er en 6 dagers tur, og overnatting underveis skjer på de flotte hyttene i Etne- og Saudafjellene. Turen går i et område som veksler mellom vakkert og spennende høgfjellsterreng og stier som svinger seg ned og opp gjennom bjørkelier.  Det er god utsikt under store deler av turen, mot nord viser Folgefonna seg i sin storhet. Underveis finner du badekulper med friskt rennende vann. På turen passeres Vaulo, vannet som forsyner Langfoss med store mengder vann! Turen avsluttes med middag på populære Olalia Fjellstove.Turen passer for deg som liker å vandre i fjellet, og som har litt erfaring fra før.
Her kommer en beskrivelse av hele turruten:

Den brede fjellryggen fra Vintertun til Ølen inneholder mye spennende. Mange mener dette er Ryfylkeheiene i miniatyr! Sett nede fra hovedveien gjennom Åkrafjorden virker terrenget utilnærmelig med sine bratte fjellsider, men kommer du opp i høyden vil du oppleve at Etnefjellene byr på et variert og lettgått terreng, med saftige grønne fjelldaler og topper opp mot 1400 meter.

Du kan vandre inn i Etnefjellene om du kommer fra Hardangervidda via Seljestad, men ellers starter rutene gjerne nesten nede ved fjorden. Du må belage deg på en del stigning første dagsmarsj for å besøke noen av hyttene i dette flotte fjellområdet.

På flere av turene oppe i fjellet kan du glede deg over å vandre langs flotte vassdrag. Kombinasjonen nedbør og bratte fjellsider gir flere praktfulle fossefall, som heldigvis for det meste har gått klar kraftutbygging.

For den historisk interesserte fins flere gravrøyser fra vikingtiden som er verdt å kikke nærmere på. For eksempel er røysa 1 km nord for Sandvasshytta godt bevart. Minneplata ved vannet Vaulo mellom Simlebu og Sandvass forteller også at Etnefjellene rommer mye dramatisk historie. Stien som kommer opp til Blomstølen fra Etne og videre østover i fjellet, følger i stor grad den gamle driftevegen og pilgrimsleden til stavkirken i Røldal.

Dag 1: Vintertun – Simlebu 5 T

Vi går fra Vintertun til Simlebu. 

Dag 2: Simlebu – Sandvass 5 t

Ned mot et søkk (her hentes drikkevann) på sørsiden av Simlenuten. Her går en nordvestover, krysser Sagelva på sørsiden av 2 små vann og runder mot sørvest forbi Blomstølsvatnet og langs foten av Sauanuten opp til Vaulo. Fin utsikt ned Langfossdalen, på bro over i osen over utløpet til Langfoss som stuper ii Åkerfjorden! Omtrent halvveis avstikker til krigsminneplata. Oppover på vestsiden av Torvenuten og ned Austmannadalen, forbi stidele til Åbødalen i Sauda, til hytta i nordenden av Sandvatn.

Kultur- og krigsminner. Ved Jordene, en kveldstur ca 1 km nord for hytta, ligger en grav fra vikingtida. I gravrøysa er en gravkiste (1,96m lang) dekket med heller. Den har også en gravstøtte. En kan også finne flere utydelige gravrøyser i området. Dette området er en spesiell plass, og plasseringen skyldes sannsynligvis den vide utsikten over Sandvatn. Her passerte også den viktige fjellvegen mellom Etne og Røldal.

Under krigen lå hjemmestyrker på Sandvass, og det var våpenslipp på Vaulo, krigsminneplata.

Dag 3: Sandvasshytta – Blomstølen, 2 t

Langs vannet på sørvestsida, passerer ved elva i nordenden stidele til Markhus. Stien dreier vestover over utløpsosen, gjennom en slukt og ned mot Blomvatnet. Fint utsyn. Videre slakt nedover i et grønt, frodig område med mye beitende sau, forbi Tvitjørna, mot Svartavatnet. På sørøstsida av elva har en Høgenuten og på vestsida Hestaskardnutene. Elva, som kan være stri, krysses, før en når fram til Blomstølen.

Etter en kort dagsetappe kan det anbefales ettermiddagsturer. Det enkleste er kanskje opp til Reinsnuten, hvor en hovedsakelig følger merket sti mot Kyrping. Ellers kan en gå dalen på vestsida av Hestaskardnutene opp mot toppen. En liten bratt tur opp på høyre sida av fossefallet på sørøstsida av Blomstølsvatnet. Uansett er belønningen en fantastisk utsikt mot havet, øyene Bømlo, Stord og Folgefonna i nord.

Dag 4: Blomstølen – Storavassbu, 4-5 t

Sørvestover, først forbi stidele til Kyrping, så stidele ned til Øyno, sør til utløpsoset og over bro.   Forbi Røssedalsstølen og opp til Naglane 1077m. Over Dalafjellet, snaufjell ofte med snøfenner, Ingebjørgsnuten i øst, til Ingebjørgsvatna. Er været bra kan en forfriskende dukkert i de flotte badekulpene være fristende. Fint utsyn! Bratt ned langs elv til bjørkeskog og idyll i dalføret ved Fitavatnet. Stideler til Frette og til Løkjelsvatn etter hvert. Oppover mot sør langs elva fra Litlavatnet, Storanibba bratt opp mot vest. Sørover i mye ur langs Litlavatnet. Her er det satt opp sikringsstreng. Videre langs Storavatnet til Storavassbu.

Dag 5: Storavassbu – Løkjelsvatnhytta, 6 t

Følg stien tilbake forbi Litlavatnet til stidele mot Løkjelsvatn, over elva på bro. Følg nå stien fra Feto og Blomstølen like under Storanibbo. Stidele øst for Frettshovda fører ned til Frette. Turen går oppover og ned til Flotevatnet. Der stien krysser elven, bør en ta en liten avstikker fram i skaret for å se ned til Stordalsvatnet. Tilbake fortsetter stien på vestsida av vannet forbi Flotestølen. Lenger oppe går en forbi Håeimstølen, terrenget blir etter hvert «snillere» nå. En krysser etterhvert elva mellom Djupevatnet og Mjåvatn og stiger slakt opp på sørsida av dette. I høyden før en kommer til Austmannavatnet, ser en på nordsida Stordalen og over mot Skåneviksfjellene. Nedover i dalsøkket til Løkjelsvatnet og nyrestaurert Løkjelsvatnhytta. Flott arbeid er gjort for å få den gamle brakka til Haugesund Elektrisitetsverk i brukbar stand.

Dag 6: Løkjelsvatnhytta – Olalia Fjellstove, 5 t

Sørover på vestsida av Løkjelsvatnet, over demninger og glattskurte berg, til Grindeimsvatnet. Stidele inne i Raunevika fører til Svandalen i Sauda. Nede ved Grindeimsvatnet følges en vei et lite stykke mot vest, som tar av mot sør ved demningen og følger vatnet på vestsida. Etter hvert møter en grusveg igjen og følger Krokavatnet på øst og sørsida fram til passering av demning. Her tar en til venstre og følger anleggsveg på nordsida av Ilsvatnet. På sti opp til skaret på sørøstsida av Høylandsnuten. Sett gjerne igjen sekken på stien og ta den lille avstikkeren ut på toppen, fin utsikt nedover mot Etne. Ned til nordsida av Høylandsvatnet og langs Bjørgelva, ned forbi Kattatjern, et myret lende. Slak stigning opp til sørsida av Holmevatnet, gjennom Staurskar til Staurskarshytta. Nyt utsikten i hytteveggen mot  øst, Lysenuten, Litlelandsnuten, Hauganuten og Haugalandet. Hytta her ble brukt som turistforeningshytte fram til Olalia var ferdig i 1939.  Ned gjennom bjørkelia – velkommen til Olalia Fjellstove, Haugesund Turistforenings flaggskip! Turistforeningshytta som har gitt alle Haugalendinger et flott turmål både sommer og vinter!

Dag 6 eller 7: Olalia Fjellstove – Oppheim/ v E134, 2 t

Løypa videre er lettgått på gruset vei! Lett stigning mot vest over mot nordenden av Ongelsvatn, videre til Toska, fin utsikt ned mot Ølen, forbi Fjellstøl (Haugesund Røde Kors Hjelpekorps). Gjennom bjørkeskog i lysløypa og ned til parkeringsplassen på Oppheim, 2 km ned til E134. Busstransport vestover til Haugesund og Haukeliekspressen til Oslo. Hvis du ikke vil snu å gå samme traseen tilbake for å få nye og annerledes opplevelser!

Hund på tur:
Det er lovbestemt båndtvang for hund i tiden 1. april til og med 20. august.

SMITTEVERN

 • Personer som ikke er beskyttet og som reiser til kommuner med mindre strenge tiltak
  bør følge anbefalingene som gjelder i kommunen der de har oppholdt seg i, i tiden før
  reisen.
 • Personer som ikke er beskyttet og som kommer fra områder med høyt smittetrykk bør
  ikke oppsøke aktiviteter og arrangementer i andre kommuner. Høyt smittetrykk
  innebærer at kommuner har strenge lokale tiltak regulert i covid-19-forskriften kapittel
  5A til 5C eller i tilsvarende lokal forskrift.
  Det er den enkelte deltakers plikt å følge de pålegg og anbefalinger som arrangøren gir, og det er derfor ikke krav om kontrolltiltak.

Påmelding på nett innen 24. juni 2021  

Alder: voksne

Turen er middels/krevende.

Datoer: Start fra Vintertun lørdag 10. juli, CA KL 12.30 avsluttes fredag 16. juli 2021  

Prisen inkluderer overnatting på alle hyttene, mat underveis, administrasjon og turledelse

Turledere: Eli Severinsen og Kristoffer Halvorsen

 

GULLRUTA MED START FRA VINTERTUN

Nytt av året er at vi starter fra Vintertun. Turen går fra Vintertun til Olalia i variert og vakkert vestlandsterreng. Høyfjell med vid utsikt og Folgefonna i nord, gjennom frodig landskap med ...

Kontaktinformasjon:

 • Eli Severinsen
 • Tlf. 97757445

Turledere:

 • Kristoffer Halvorsen
 • Eli S. Severinsen